Katastrofální záplavy zasáhly i provozy společnosti FENIX

Povodeň, která svým rozsahem podstatně překonala i záplavy z roku 1997, se v průběhu víkendu 14.-15. září 2024 prohnala celým areálem společnosti FENIX Group v Jeseníku.
Povodeň se prohnala celým areálem společnosti FENIX Group v Jeseníku

Firma se na povodeň v předstihu připravila a většinu materiálu zachránila, strojní zařízení však bylo zaplaveno – hladina vody dosáhla až 1,5 metru. Podle slov zakladatele firmy FENIX Group Cyrila Svozila povodeň výrazně poškodila zejména moderní robotizovanou část výrobního závodu FENIX s.r.o., kde má firma kromě moderních skladových prostor i linku, na které se vysekávají, ohýbají, lakují, kompletují a balí sálavé panely ECOSUN.

„Zatím není možné stanovit rozsah škod, pořizovací cena zařízení byly stovky milionů korun, škody tak mohou být v řádu desítek milionů“, uvedl Cyril Svozil a dodal: „V této chvíli jsme bez elektřiny a naší první starostí je obnovit dodávky elektrické energie a začít čistit areál a zjišťovat rozsah škod. Vzhledem k výše uvedenému tak nejsme schopni říct, kdy a v jakém rozsahu bude výroba obnovena, jaký bude konečný rozsah škod a jaký bude dopad povodní na výsledky firmy v letošním roce.“

Část závodu v Jeseníku povodeň nezasáhla, v této části bude výroba co nejdříve obnovena. V zasažené části bude cílem vedení holdingu co nejrychleji zajistit opravu poškozených zařízení. S výpadkem výrobních kapacit firma počítá, ale v současnosti není možné odhadnout, jestli to bude trvat týdny nebo měsíce. „Intenzívně však pracujeme na tom, abychom výrobu opět zprovoznili a začali opět dodávat našim zákazníkům“, řekl Cyril Svozil jr., předseda správní rady holdingu FENIX Group.

Česká rodinná společnost FENIX Group a.s. vznikla v roce 1990 a v roce 2024 si připomíná 34 let od svého založení. Předsedou správní rady holdingu je od ledna 2024 Cyril Svozil jr., syn zakladatele firmy, pana Cyrila Svozila. Ředitelkou obchodní společnosti FENIX Trading, s.r.o. je dcera zakladatele, paní Kateřina Jezerská. Hlavním předmětem činnosti FENIX Group je od počátku výroba a prodej elektrických topných systémů, v posledních deseti letech se firma orientuje i na vývoj a výrobu bateriových úložišť pro domácnosti, obchod a průmysl. Páteř výrobního programu skupiny tvoří podlahové a stropní topné fólie ECOFILM, topné kabely, rohože a systémy protiúrazové ochrany ECOFLOOR, sálavé topné panely ECOSUN a bateriová úložiště AERS HES, MES a SAS. Za dobu své existence se firma stala nejen nejvýznamnějším tuzemským dodavatelem elektrických topných systémů, ale i výrazným exportérem s vývozem do téměř 70 zemí světa. V Evropě je dnes FENIX největším evropským výrobcem elektrických sálavých topných systémů, v České republice patří mezi lídry v oblasti akumulace energie.

Více informací poskytne:

Cyril Svozil jr.
předseda správní rady
FENIX Group a.s.


Mohlo by vás zaujímať …

TOPlist