Provozy FENIX Group v Jeseníku se vracejí k normálu

Povodeň, která překonala i záplavy z roku 1997, zasáhla o víkendu 14.-15. září 2024 areál FENIX Group v Jeseníku. Díky nasazení lidí a využití FVE a baterií se firma vrací k normálnímu provozu. Přípojka k VN rozvodům bude obnovena na konci týdne.
Díky obrovskému nasazení lidí i využití FVE a velkokapacitních bateriových úložišť SAS se firmě daří vracet se k normálnímu provozu

Už ve čtvrtek 19. září se společnosti FENIX Trading podařilo díky FVE a bateriovým úložištím v rekordním čase obnovit dodávky zboží. Z tohoto pohledu se firma začala v rámci možností vracet k normálnímu provozu. V pátek 20. září se podařilo obnovit také provoz telefonní ústředny, takže od té doby už fungují i pevné linky.

Obnovit výrobu v celém rozsahu, zejména zámečnickou dílnu s CNC stroji a výrobu panelů ECOSUN s roboty bude ještě trvat, nicméně firma má velké skladové zásoby hotových výrobků, které by jí měly pomoci překlenout výpadek výroby. FENIX tak už standardně přijímá objednávky, samozřejmě náhrady za výrobky, které nebudou skladem a které zatím není schopna vyrobit, bude s objednávajícími řešit individuálně.

„Velký dík patří všem, kteří s obnovou města i našeho areálu pomáhají a pomáhali. Kromě IZS, vojáků a dobrovolníků musím ocenit i naše zaměstnance. Ti, ač řada z nich měla starosti se svými povodněmi poškozenými domovy, se s velkým nasazením zapojili do obnovy celého areálu na ulici Jaroslava Ježka. I díky tomu jsme už pátý den po povodni obnovili fungování administrativy a skladu.

A ač jsme o takou zkoušku nestáli, na vlastní kůži jsme se i díky dobrému počasí po víkendových záplavách přesvědčili, jak silným nástrojem je naše energetické centrum v areálu. FVE s výkonem cca 900 kWp a velkokapacitní bateriová úložiště SAS s kapacitou 3 MWh a výkonem 1 440 kW nám pomohly zajistit dostatek elektrické energie pro administrativní a skladové prostory. Takže i když jsme byli dva pracovní týdny bez přípojky k VN rozvodům, mohli jsme v rekordně krátkém čase obnovit základní provoz včetně příjmu a výdeje objednávek.

Ve výrobních procesech se ve velké míře využívají automatizované linky – zejména výsekové a ohýbací centrum pro zpracování plechů, svařovací a manipulační robotická pracoviště nebo prášková lakovna. V této části budeme škody teprve analyzovat a podle rozsahu a náročnosti oprav budeme linku na výrobu panelů ECOSUN postupně spouštět do provozu,“ uvedl Cyril Svozil jr., předseda správní rady FENIX Group.


TOPlist